研究者総覧詳細 WR4100R
  
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■基本情報
氏名 田村 啓敏(TAMURA, Hirotoshi)
職名 教授
所属 農学部 応用生物科学科 生物資源利用学
専門分野 食品機能化学, 食品成分の超分子化学
電話番号(外線) 087-891-3104
FAX 087-891-3104
E-mailアドレス tamura@ag.kagawa-u.ac.jp
ホームページURL http://www.ag.kagawa-u.ac.jp/tamura/TOP.html

■学歴
愛媛大学農学部農芸化学(1977.04-1981.03)
名古屋大学大学院農学研究科農学研究科食品工業化学(1981.04-1986.03)
■職歴
香川大学農学部助手(1986.04.01-1992.03.31)
香川大学農学部 助教授(1992.04.01-2004.03.31)
香川大学農学部教授(2004.04.01-)
■学位
農学博士, 農学修士
■受賞等
食品科学工学会奨励賞(1997.03)
■研究テーマ
食品中の香気特性の客観評価に関する研究
Study on objective evaluation of aroma character in foods
食品成分の機能特性の評価に関する研究
Survey of Thai food allergy and possibility of suppression of the allergy by Thai foods
■主な著書 >> 全件表示
Aroma profile of vanilla in bourbon beans.  In Recent Advances in Food and Flavor Chemistry, Royal Society of Chemistry Publishing, Cambridge, 2010.04
Cosmetic Stage, 技術情報協会, 2008.12
Food Flavor, Oxford press, 2008.09
Cosmetic Stage, 技術情報協会, 2006.12
2005環太平洋国際化学会議における食品フレーバーシンポジウムを開催して, 香料 (香料協会), 2006.03
■主な論文 >> 全件表示
High Antiallergic Activity of 5,6,4'-trihydroxy-7,8,3'-trimethoxyflavone and 5,6-dihydroxy-7,8,3',4'-tetramethoxyflavone from Eau de Cologne Mint (Mentha × piperita citrata), Fitoterapia, 2015.08
Antiallergic activity of rosmarinic acid esters is modulated by hydrophobicity, and bulkiness of alkyl side chain, Biochemistry, Biotechnology and Biosciences, 2015.07
Antiallergic activity of quercetin 4'-glucoside in eleven onions (Allium cepa) quickly determined using QuEChERS method and Pearson’s correlation coefficient, Journal of Functional Foods, 2015.05
New technique to isolate anthocyanins from Delaware grapes by forming an aluminum complex using a Discovery DPA-6S, Food Chemistry, 2015.01
Investigation on the understanding and implementation of food allergen management among Thai food manufacturers, Food Control, 2014.11
Stimulation of phosphorylation of ERK and CREB by phellopterin and auraptene isolated from Citrus junos, Natural Product Communications, 2014.11
Secoiridoid Type of Antiallergic Substances in the Pomace, Wasting Materials in Three Varieties of Japanese Olive (Olea europaea), J. Agric. Food Chem., 2014.06
A Novel Diterpene from Litsea cubeba Fruits: Structure Elucidation and Capability to Induce Apoptosis in Human Cervical Cancer Cell Line (HeLa), Molecules, 2014.05
Rosmarinic Acid Extract for Antioxidant, Antiallergic and α-Glucosidase Inhibitory Activities, Isolated by Supramolecular Technique and Solvent Extraction from Perilla Leaves,, J. Agric. Food Chem., 2014.04
Isolation techniques for anthocyanidin 3,5-diglucosides and their related chemicals using supramolecules technique, and two solid-phase extraction cartridges, Journal of Chromatography A, 2014.02
■主な知的財産権 >> 全件表示
抗ガン活性作用を有する組成物特願, 出願, 特願2006−057997
食品または医薬品の芳香を改善する方法, 出願, 特願2006−229660
超分子複合体形成によるアントシアニンの単離技術, 出願
■所属学会
日本食品科学工学会, 日本農芸化学会, 日本化学会, アメリカ化学会
 
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